Rozsmakujemy się w rybach

0
622
views

Bydgoskie „Święto Ryby” wystartuje już w najbliższy weekend. Wyspa Młyńska wypełni się degustacjami, koncertami, atrakcjami dla najmłodszych. Na zakończenie Zagrają Elektryczne Gitary.

Impreza rozpocznie się w sobotę tuż po godzinie 10.00. Na gości czekać będą imponujących rozmiarów grillo-wędzarnie po brzegi wypełnione owocami słodkich i słonych wód. Szefowie kuchni będą prześcigać się w prezentacjach swoich umiejętności. Zobaczymy „na żywo”, jak przygotować najbardziej wykwintne morskie przysmaki.

Przez dwa dni będziemy jeść smacznie i zdrowo, słuchając wyśmienitej muzyki. Na scenie pojawią się między innymi artyści tworzący szanty. W sobotę zagrają „Szulerzy”, a w niedzielę „Własny Port”. Każdego dnia, na zakończenie wielkiej rybnej uczty, na scenie pojawią się rockowe gwiazdy. Pierwszy wieczór tuż po 19.00 wypełni muzyka Beatlesów w wykonaniu bydgoskich Żuków. Drugi dzień zakończymy przy muzyce baronów polskiego rocka, zespołu Elektryczne Gitary.

„Święto Ryby” jest organizowane w naszym mieście po raz pierwszy. Jego inicjatorem i głównym organizatorem jest firma Abramczyk – wiodący importer, przetwórca i dystrybutor ryb i owoców morza. Firma wystartowała w konkursie na dofinansowanie imprezy z budżetu miasta Bydgoszczy. Przyznane zostało wsparcie w kwocie 50 tysięcy złotych, co stanowi nieco ponad 15 proc. kosztów całego przedsięwzięcia.

Program:
18 maja (sobota):

– 10.30–16.00 – pokazy kulinarne ”live cooking” (gotowanie na żywo), degustacje dla publiczności, rozmowy w z kucharzami o sposobach, tajnikach, przepisach kulinarnych, konkursy, muzyka.
– 16.00–17.00 – występ zespołu Szulerzy;
– 10.00-18.00 – park rozrywki dla dzieci, dmuchana mega zjeżdżalnia, ścianka wspinaczkowa i batuta. Stoisko malowania buziek, stanowiska plastyczne. Animacje i konkursy prowadzone przez animatorów Family Park. Degustacje ryby dla dzieci.
– 15.00-15.30 – Bieg "Z Abramczykiem po zdrowie"
– 18.00- Wręczenie nagród jury VIP dla zwycięzców, nagród w konkursach dla publiczności, okoliczne przemówienia przedstawicieli organizatora;
– 19.00- gwiazda wieczoru Żuki;

19 maja (niedziela):
– 10.00 – Rozpoczęcie dnia drugiego imprezy, przedstawienie gospodarzy, organizatorów, sponsorów, przypomnienie przebiegu wczorajszego konkursu, symboliczne podpalenie grilla na start dnia drugiego;
– 10.30-17.30 – pokazy kulinarne ”live cooking”, degustacje dla publiczności, rozmowy z kucharzami o sposobach, tajnikach, przepisach kulinarnych, konkursy, muzyka.
– 10.30-17.30 – restauratorzy i ekipy na grillo-wędzarniach uczestnicy konkursu kulinarnego gotują dla publiczności walczą o nagrodę „kusiciela”
– 10.00-18.00 – park rozrywki dla dzieci, dmuchana mega zjeżdżalnia, ścianka wspinaczkowa i batuta. Stoisko malowania buziek, stanowiska plastyczne. Animacje i konkursy prowadzone przez animatorów Family Park. Pokazy Pracowni Profesora Ciekawskiego – interaktywne pokazy naukowe. Konkursy kulinarne dla całej rodziny.
– 14.00 – występ zespołu Własny Port;
– 17.30 – wręczenie nagród dla zwycięzców w konkursie „Kusiciel Wielkiego Grillowania”, nagród w konkursach dla publiczności, okoliczne przemówienia przedstawicieli organizatora;
18.00 – gwiazda wieczoru – koncert zespołu Elektryczne Gitary.

Fot.Fotolia.pl

Redakcja PL