Chcesz schudnąć? Zapomnij o tych nawykach!

0
2069
views
Doctor treats a woman with overweight - obesity concept

Pewnie każdy z nas wie, iż nadwaga nie jest dobra dla naszego organizmu, wręcz przeciwnie – negatywnie wpływa na nasze samopoczucie i stan zdrowia.

Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, iż „ekstremalne” odchudzanie, polegające na stosowaniu niezdrowych diet, również jest niebezpieczne dla naszego zdrowia, gdyż naraża nas na poważne choroby. Dlatego, jeśli zamierzamy schudnąć, koniecznie musimy dokładnie przemyśleć swoją dietę i zadbać o to, by była zdrowa i zbilansowana.

Zdrowa dieta powinna przyczynić się do utraty zbędnych kilogramów, jednak bez wyrządzenia jakiejkolwiek krzywdy naszemu organizmowi. Pamiętajmy, iż niezależnie od tego, jaki rodzaj diety stosujemy, powinna ona być maksymalnie różnorodna i zbilansowana, dzięki czemu zapewnimy sobie stopniowy spadek wagi i minimum stresu.

Ponadto, pamiętajmy, iż zdrowe odchudzanie wymaga czasu, a stosowanie niezdrowych diet, po których szybko chudniemy, niestety mocno uderza w nasz organizm i zdrowie. Diety mogą przyczynić się do rozwoju licznych dolegliwości i poważnych chorób.

Odchudzanie i stosowanie różnorodnych diet odchudzających to nadal popularne tematy bez względu na płeć. Jedni odchudzają się dla urody, inni dla mody, jeszcze inni dla zdrowia. Jednak dzisiaj większość z nas nie zastanawia się nad tym, jakie konsekwencje może nieść za sobą niezdrowa dieta.
Dlatego zanim zdecydujemy się na odchudzanie i zrzucanie zbędnych kilogramów, należy dobrze przemyśleć swoją decyzję, ponieważ coraz częściej współczesne badania odkrywają ciemną stronę odchudzania. Nieprawidłowe odżywianie się oraz źle dobrana dieta to przyczyny chorób cywilizacyjnych, z którymi zmaga się znaczna część społeczeństwa.

„Szybka dieta”
Przede wszystkim należy wiedzieć, iż jeśli decydujemy się na tzw. szybka dietę, pozwalającą zrzucić kilka kilogramów w bardzo krótkim czasie, na pewno taka dieta nie będzie skuteczna, gdyż po nagłej utracie kilogramów wskutek stosowania diety, przynajmniej około 90 proc. osób wraca do swojej poprzedniej wagi, a czasami nawet ją przekracza.

Dzieje się tak dlatego, iż stosowanie diety sprawia, że w organizmie człowieka wyzwalają się mechanizmy przystosowania się do głodu.
Podczas nagłego chudnięcia organizm funkcjonuje w ten sposób, iż w pierwszej kolejności przestawia swój metabolizm tak, żeby uzyskać z określonej ilości pokarmu jak najwięcej kalorii w celu zgromadzenia zapasów. Innymi słowy, organizm myśli w ten sposób – skoro teraz brakuje jedzenia, to trzeba zrobić zapasy na przyszłość, w wyniku czego ostatecznie człowiek czuje, iż zwiększa się jego łaknienie, a ta sama ilość pokarmu wywołuje większy wzrost otyłości.
Takie mechanizmy metaboliczne są tym wyraźniejsze, im częściej osoba odchudzająca stosowała wszelkiego rodzaju diety w przeszłości.

Ponadto, ostatnio coraz częściej specjaliści znajdują dowody na to, iż nagłe wahania masy ciała z powodu stosowanych diet odchudzających, są o wiele groźniejsze dla naszego organizmu i zdrowia, niż sama nadwaga.

Eliminowanie składników odżywczych
Wiele odchudzających się osób świadomie rezygnuje albo mocno ogranicza spożycie głównych składników odżywczych. Najczęściej z diety wykluczany jest albo tłuszcz albo węglowodany, jako że uznawane często są za głównych winowajców nadwagi. Osoby na diecie sięgają po te produkty, na których etykiecie widnieje napis 0% tłuszczu. Jeżeli chodzi o tłuszcz, jego spożywanie nie przekłada się bezpośrednio na poziom tkanki tłuszczowej.

Tym bardziej, iż jest to składnik niezbędny do zachowania zdrowia (duża część witamin jest rozpuszczana wyłącznie w tłuszczach), jak również do tego by chudnąć. Oczywiście nie oznacza to, iż trzeba przestrzegać diety tłuszczowej, jednak ten składnik odżywczy, zwłaszcza w postaci kwasów tłuszczowych nienasyconych, koniecznie powinien znaleźć się w codziennej diecie.

Jeżeli chodzi o węglowodany, również nie można ich całkowicie wykluczyć z diety, w przeciwnym wypadku nie będziemy mieli ani sił, ani energii na nic. Muszą to być „zdrowe” węglowodany, np. produkty zbożowe (pełnoziarniste makarony, kasze, brązowy ryż), ponieważ są one bogate w składniki mineralne i witaminy.

Ponadto, ta grupa produktów dostarcza bardzo ważny w diecie składnik odżywczy – błonnik, który z kolei usprawnia pracę jelit i chroni przed rakiem jelita grubego. Nie warto bać się węglowodanów, wystarczy dostosować ilość spożywanych węglowodanów do naszej wagi i codziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze.

Pamiętajmy, iż nawet podczas diety, powinniśmy dostarczać swojemu organizmowi różnorodne składniki, ponieważ kluczem do sukcesu w prawidłowej diecie jest właśnie rozmaitość.