Zielony Dziennik

Ujemny wpływ alkoholu na przebieg ciąży

Ciąża to stan, który okazuje się być naprawdę stanem błogosławionym, w którym łatwiej o zadowolenie ze swego wyglądu i dobre samopoczucie.

W tym czasie coraz bardziej zmienia się nasze ciało i potrzebuje coraz większej troski o siebie. Ale przede wszystkim należy zadbać o dziecko, które się w nas rozwija i rośnie. Wiadomo, że nic dobrego nie może wynikać z faktu, iż kobieta w ciąży pije alkohol.

Alkohol wypijany przez matkę przenika do płodu w takim samym stężeniu, jakie występuje we krwi matki. A ponieważ dziecko ma słabo jeszcze wykształcone enzymy eliminujące alkohol z krwi, więc skutki jego obecności są odczuwane przez nie dwa razy dłużej niż przez matkę.

Picie alkoholu w czasie ciąży zwiększa ryzyko poronienia, przedwczesnego porodu czy też wewnątrzmacicznego obumarcia płodu. Każda dawka alkoholu przyjęta przez kobietę ciężarną może niekorzystnie wpłynąć na płód, gdyż alkohol przedostaje się do płodu poprzez łożysko i nie ulega metabolizmowi.

Nadmierne spożywanie alkoholu może być przyczyną niedorozwoju fizycznego i umysłowego u dzieci. Szczególnie narażony na niekorzystne działanie alkoholu jest rozwijający się mózg płodu, gdyż alkohol może doprowadzić do obumarcia części komórek mózgowych.

Alkohol przyjmowany w czasie ciąży może spowodować skurcz naczyń pępowinowych, zaburzając przepływ składników odżywczych i tlenu do płodu, zwiększając ryzyko jego niedotlenienia i niedożywienia. Dzieci matek pijących alkohol w czasie ciąży częściej rodzą się przedwcześnie, z wadami rozwojowymi (głównie wadami twarzoczaszki i serca), a u noworodków obserwuje się objawy abstynencji alkoholowej.

Przyjmowanie alkoholu w czasie ciąży może również doprowadzić do ciężkiego zespołu alkoholowego (FAS) u dziecka. Fas jest zespołem umysłowych i fizycznych zaburzeń, które mogą wyrażać się jako opóźnienie umysłowe, dysfunkcja mózgu, anomalia rozwojowe, zaburzenia w uczeniu się i zaburzenia psychologiczne.
Alkohol powoduje więcej szkód w rozwijającym się płodzie niż inne substancje łącznie z marihuaną, heroiną i kokainą. (Institute of Medicine, 1996) Efekty mogą być groźne lub średnio nasilone i wyrażają się obniżeniem IQ, zaburzeniami uwagi i zdolności uczenia się, aż do wad serca, dysfunkcji mózgu i śmierci włącznie. Wiele dzieci doświadcza poważnych zaburzeń zachowania i funkcjonowania społecznego, które trwają całe życie. Na świat przychodzi więcej dzieci z FAS, niż z Zespołem Downa. (1991, Journal of American Medical Association).

Jednak nie można też przesadzać i panikować. Dopuszczając alkohol w diecie kobiety ciężarnej, lekarze nie potrafią jednak jednoznacznie określić, ile może ona wypić bez szkody dla dziecka. Nie było bowiem badań wyjaśniających wpływ bardzo niewielkich stężeń alkoholu na rozwój płodu a lampka czerwonego wina jest wręcz wskazana przy niedokrwistości.

www.ZielonyDziennik.pl, Julian Z. Pankiewicz