Zielony Dziennik

I Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym Trendy Chef 2012 w Bydgoszczy

Międzynarodowy Konkurs Kulinarny Trendy Chef 2012 odbywa się po raz pierwszy i to właśnie w Bydgoszczy w hotelu Młyn. Jego celem jest odkrywanie nowych talentów kulinarnych. Ma pokazywać nowe pomysły smakowe w połączeniu z nowoczesną estetyką potraw na talerzu.

– Nie chodzi tylko o smażenie i zrobienie puree. Ważne jest to, żeby danie było tak przygotowane, aby można się nim było delektować. Musi dostarczać nowych wrażeń i wzbudzać ciekawość jedzenia. Dlatego przy ocenie liczyć się będzie także ilość wykorzystanych technik, zróżnicowanie dodatków i sposób podania – wylicza Godziemski.

Uczestników wytypowała specjalna komisja, składająca się z szefów kuchni. W jury zasiądą znani na świecie kucharze, m.in. Loic Malfait, Paweł Oszczyk, Mustapha Quraishi i Grzegorz Olejarka.

Oprócz kulinarnych zmagań organizatorzy przewidzieli także pokazy, degustację i giełdę.

 

Więcej na: bydgoszcz.gazeta.pl