Zielony Dziennik

Opakowania ekologiczne i biodegradowalne używane w gastronomii

Każdy z nas chciałby żyć na czystej i pięknej planecie, jednak nie każdy żyje w taki sposób, by jednocześnie dbać o środowisko. Najpopularniejszym wzorem ekologicznych działań jest korzystanie z opakowań ekologicznych i biodegradowalnych.

Zarówno przedsiębiorstwa, w tym szczególnie lokale gastronomiczne ograniczają zużycie sztucznych tworzyw do minimum. Coraz więcej społeczeństwa uświadamia sobie, iż dbanie o środowisko nie wynika jedynie z chwilowej mody, ale z troski o dobro naszej planety.

Ekologiczne tacki i talerze

Prowadzenie własnego lokalu gastronomicznego to nie lada wyzwanie. Już na początku należy odpowiednio zadbać o wyposażenie kuchni. Niewątpliwie korzystanie z ekologicznych rozwiązań sprawia, że popularność restauracji znacznie wzrasta. Jednak najważniejszym faktem jest kwestia dbałości o środowisko naturalne. Wybierając zastawę do własnej firmy warto zwrócić uwagę na akcesoria kuchenne, które są przyjazne dla środowiska. Obecnie rynek oferuje szeroką gamę produktów, z różnego rodzaju tworzyw, o dowolnym kształcie i kolorze. Wśród nich znajdują się naczynia i opakowania jednorazowe wykonane z otrąb pszennych. Z uwagi na fakt, iż są w pełni biodegradowalne, po ich zużyciu rozłożą się w sposób naturalny i nieszkodliwy dla planety. Całkowitej biodegradacji ulegają do 30 dni. Kolejnym naturalnym składnikiem służącym produkcji opakowań i naczyń naturalnych jest trzcina cukrowa. Naczynia wykonane z owej rośliny są odporne na temperatury – można używać je również w piekarniku. Ponadto są świetnymi izolatorami termicznymi, odporne na tłuszcz, wilgoć oraz wysoką temperaturę. Procesowi biodegradacji ulegają zwykle do 90 dni. Podczas czynności rozkładania nie stwierdzono negatywnego oddziaływania na środowisko.

Opakowania na wynos

W czasie prowadzenia punktu gastronomicznego, z pewnością może zdarzyć się tak, że goście poproszą o zapakowanie posiłku na wynos. Dlatego, niezbędne jest wyposażenie swojego punktu gastronomicznego w odpowiednie opakowania. Ekologiczne opakowania jedzeniowe zazwyczaj wytwarzane są z naturalnych składników biodegradowalnych. Dobrym rozwiązaniem będzie wybór pudełek z trzciny cukrowej. Materiał ten jest w pełni odporny na wszelkie temperatury. Nie zaparzają jedzenia, dzięki temu na wieczku nie osadza się woda. Do pakowania żywności często wykorzystywane są także wszelkie opakowania papierowe, które pochodzą z recyklingu. Oprócz tego do ekologicznych opakowań zalicza się tektura falista, PLA roślinny oraz wiele innych. W ofercie wielu firm zajmujących się produkcją ekologicznych opakowań dostępne są pudełka z przedziałką, tzw. menuboxy. Przykładem mogą być wysokiej jakości opakowania ekologiczne od producenta Radpak. Zróżnicowane wymiary każdego z produktów pozwolą na dopasowanie do odpowiedniej potrawy.

Papierowe kubki

Niemal każdy lokal gastronomiczny w swoim menu oferuje wybór napojów. Dobrze jest więc zaopatrzyć swoje zaplecze w ekologiczne kubki do picia. Coraz większą popularność zdobywają naturalne kubki bambusowe. Charakteryzują się one niezwykłą wytrzymałością i giętkością. Pomimo upadku, nie ulegają zniszczeniu. Dodatkowo, są wyjątkowo lekkie i bardzo komfortowe w użytkowaniu. Na rynku handlowym dostępna jest gama różnorakich kolorów oraz wzorów naczyń bambusowych. Z uwagi na to, możesz wybrać design, który wpasuje się w wygląd Twojej restauracji. Kubki tego rodzaju prezentują się bardzo estetycznie i schludnie. Zbierając wszystkie zalety w całość, inwestycja w naczynia bambusowe jest inwestycją na długie lata.

Świadomy wybór ekologicznych opakowań

Zwrócenie większej uwagi na problemy zanieczyszczenia sprawiło, że wiele lokali gastronomicznych zaczęło zastanawiać się nad zmianą stylu życia, który jest przyjazny planecie. Dzięki temu, rozwinęła się oferta firm zajmujących się produkcją ekologicznych opakowań. Biodegradowalność jest związana z faktem, iż materiały ekologiczne w wyniku rozkładu z powrotem wracają do środowiska naturalnego. Społeczeństwo, dokonując zakupów coraz częściej zaczęło myśleć o ekologii. Odpowiedzialność za zdrową planetę leży zarówno po stronie producentów oraz posiadaczy określonych produktów.

Opakowania naturalne jako alternatywa dla plastiku

Powszechnie znane plastikowe sztućce oraz kubki zazwyczaj wykonywane są z najtańszych materiałów, które w znacznym stopniu zagrażają naszej planecie. Opakowania naturalne to świetny zamiennik plastikowych produktów. Są funkcjonalne, całkowicie bezpieczne i trwałe. Producenci w swojej ofercie często uwzględniają naczynia wielokrotnego użytku. Niewątpliwie przekłada się to na budowanie wizerunku danej marki. Dzięki dostępności różnorodnych kształtów i wymiarów naczyń, z łatwością można je dostosować do określonej potrawy.

Dlaczego warto wybierać produkty przyjazne środowisku?

Inwestycja w produkty pochodzenia naturalnego to bez wątpienia trafny wybór. Niemniej jednak należy mieć na uwadze produkcji danych opakowań kosztem środowiska. Tak więc, bezpieczne pojemniki przyjazne środowisku powinny być pozyskiwane z naturalnych źródeł, jakimi są np. opakowania recyklingowane (tektura), wykonane ze źródeł odnawialnych (bambus), wielokrotnego użytku czy produkcja hurtowa, która prowadzi do zminimalizowania wykorzystanych źródeł energii.

Podsumowanie

Nie ulega wątpliwości, że dbanie o środowisko powinno być obowiązkiem każdego mieszkańca planety. Gastronomia, to dziedzina, w której w największym stopniu wykorzystywane są wszelkie naczynia jednorazowe, które niekoniecznie sprzyjają środowisku. Dlatego, stając przed wyborem asortymentu do punktu gastronomicznego, warto zwrócić uwagę na naturalne opakowania ekologiczne.