Zielony Dziennik

Zdrowa i pożywna dieta jesienna, czyli jak jeść jesienne warzywa i owoce

Healthy vegetarian food, vegetables and cereals high in protein. Top view

Z nadejściem jesieni w naszej kuchni pojawiają się świeże warzywa i owoce, grzyby i orzechy. Niektórzy wpadają w kulinarny szał – pieką, peklują i gotują. Inni regularnie zamawiają jedzenie z dostawą do domu, byle tylko nacieszyć się jesiennym menu. Oto dwa ciekawe przepisy na jesienne potrawy, które można szybko zrobić w domu.

Zapiekany kalafior z brokułami

Proste danie warzywne z dodatkiem quinoa. Jest wegańskie, zdrowe i bezglutenowe.

Składniki:
400g różyczek kalafiora i brokułów
2 łyżki oliwy z oliwek
250g gotowej do spożycia quinoa
2 gotowane buraki, pokrojone w plasterki
duża garść młodego szpinaku
10 orzechów włoskich, uprażonych i posiekanych
2 łyżki tahini
3 łyżki hummusu
1 cytryna, 1/2 wyciśnięta, 1/2 pokrojona w cząstki

Sposób przygotowania:

1. Dzień wcześniej rozgrzej piekarnik do 200C/180C (termoobieg). Kalafiora i brokuły włóż do dużej brytfanny z oliwą i posyp solą morską. Piecz przez 25-30 minut, aż warzywa się zarumienią i zmiękną. Pozostaw do ostygnięcia.

2. Dno miski do połowy wyłóż quinoa. Na wierzchu ułóż plasterki buraka, a następnie szpinak, kalafior, brokuły i orzechy włoskie. W małym garnuszku wymieszaj tahini, hummus, sok z cytryny i 1 łyżkę wody. Miskę warzyw polej dressingiem tuż przed jedzeniem. Podawaj z plasterkami cytryny.

Wegetariańska zupa z soczewicą
Zupa pełna warzyw i soczewicy – zdrowa, niskotłuszczowa i przepyszna. Dla urozmaicenia można dodać do niej fasolkę lub np. kurczaka.

Składniki
1 łyżka oleju rzepakowego
1 duża cebula, posiekana
2 marchewki, posiekane
2 selery naciowe, posiekane
50g suszonej czerwonej soczewicy
1½ l bulionu warzywnego do gotowania
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
1 por, drobno pokrojony
175 g kalafiora w kawałkach
1 cukinia, posiekana
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
½ dużej kapusty włoskiej, usunięte łodygi i posiekane liście
1 łyżka bazylii, posiekanej

Sposób przygotowania
1. Na dużej patelni z pokrywką rozgrzej olej. Dodaj cebulę, marchew i seler i smaż przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cebula i seler zaczną się lekko zabarwiać na brzegach. Dodaj soczewicę i smaż jeszcze przez 1 minutę.

2. Wlej gorący bulion, dodaj przecier pomidorowy i tymianek, a następnie dokładnie wymieszaj. Dodaj por, kalafior, cukinię i czosnek. Doprowadź do wrzenia. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.

3. Dodaj kapustę i bazylię i gotuj jeszcze przez 5 minut, aż warzywa zmiękną. Dopraw pieprzem. Gotowe!

W razie potrzeby zupę można z łatwością zamrozić. Można także zamówić ją online z dostawą jedzenia do domu na https://e-catering.net/ Smacznego!

Materiał zewnętrzny