Zielony Dziennik

Spróbuj w tym roku tych 10 niezwykłych owoców

Kiedy jesteś w alejce z produktami w swoim sklepie spożywczym, prawdopodobnie widziałeś kilka owoców o dziwnym kształcie obok standardowych jabłek i bananów.

Niektóre z nich przypominają warzywa, a inne wyglądają nieco odstraszająco, więc szybko mijasz je w koszyku. Być może jesteś mistrzem w wybieraniu truskawek i arbuzów, ale jest jeszcze wiele owoców, które tylko czekają na odkrycie. Warto dać tym niezwykłym owocom szansę. Poza tym jedzenie kolorowych owoców może być pięknym obrazem zdrowia.

Fitoskładniki w każdym kolorze

Korzystne jest włączenie do swojej diety różnych owoców, ponieważ każdy z nich zawiera mnóstwo błonnika oraz różnych witamin, minerałów i substancji prozdrowotnych zwanych fitoskładnikami lub fitochemikaliami. Fitoskładniki to związki, które nadają roślinom ich piękne kolory, unikalne smaki i aromaty, a także mają działanie prozdrowotne.

Durian

Ten duży, kolczasty owoc jest nazywany „królem owoców” przez mieszkańców Azji Południowo-Wschodniej, skąd pochodzi. Mniej więcej wielkości piłki do siatkówki, durian nie jest tani, ale warto go otworzyć. Kiedy przebijesz się przez grubą warstwę skóry, dotrzesz do mięsistego środka o słodko-gorzkim smaku i kremowej konsystencji. Jedzony na surowo lub w słodyczach, napojach i zupach, durian jest bogaty w potas, błonnik i przeciwutleniacze, a także zawiera fosfor, magnez, żelazo, miedź i cynk.

Pitaya lub smoczy owoc

Pitaya, czyli smoczy owoc, to owoc wielkości granatu, który stał się bardzo popularnym dodatkiem do soków i smoothies. Nazwa smoczy owoc pochodzi od jego żywej skóry i łusek, które przypominają smoka. Aby je zjeść, musisz je rozciąć i wyłowić miąższ i nasiona. Lekko słodki i chrupiący smoczy owoc smakuje jak skrzyżowanie kiwi z gruszką. Smoczy owoc jest pełen zdrowych składników. Zawierają dużo magnezu, błonnika, żelaza, witaminy C, prebiotyków i betacyjaniny, czyli naturalnego barwnika występującego w owocach, który ma właściwości przeciwcukrzycowe i przeciwzapalne.

Jackfruit

Jackfruit, narodowy owoc Bangladeszu, jest największym na świecie owocem nadrzewnym. Ma łagodny, słodki smak i konsystencję przypominającą mięso. Mogłeś nawet zauważyć, że jest używany jako zamiennik mięsa w niektórych daniach z grilla. Jest bogaty w witaminę C i B – a owoce zazwyczaj nie zawierają ich dużo. Zawiera również potas, wapń, flawonoidy, które zmniejszają stan zapalny, oraz karotenoidy, które mogą być korzystne w ochronie przed nowotworami, chorobami układu krążenia i zwyrodnieniem plamki żółtej związanym z wiekiem.

Liczi

Liczi lub rambutan, co w języku malajskim oznacza włosy, zawdzięcza swoją nazwę włosom na swojej czerwonej skórce. Ten owoc wielkości ping-ponga ma słodki, kwiatowy smak, ale bardzo krótki okres przydatności do spożycia, więc zjedz go zaraz po zakupie. Zawierają dużo witaminy C, flawanoli, które mogą zmniejszyć stan zapalny, oraz przeciwutleniaczy. Pomagają też regulować poziom cukru we krwi, działają ochronnie na wątrobę oraz obniżają poziom trójglicerydów i LDL (złego cholesterolu). Artykuł powstał we współpracy z programem partnerskim suprofit.com

Artykuł sponsorowany