Wprost nad morze po stylowym bruku

0
718
views

Jeszcze przed wakacjami, bezpośrednio z Parku Rady Europy przejdziemy nad morze, stąpając po stylowej, brukowanej nawierzchni. Rusza remont chodników w reprezentacyjnym miejscu Gdyni – w okolicy bulwaru Szwedzkiego (tzw. alei Topolowej).

Teren pomiędzy Skwerem Kościuszki i wejściem na plażę Śródmieście, popularnie określany jest mianem alei Topolowej, choć jego właściwa nazwa to bulwar Szwedzki. Co prawda, do Szwecji wprost z niego dojść nie sposób, ale już za kilka tygodni spacerujący tamtędy gdynianie i turyści przejdą bezpośrednio do Mariny. Dzięki remontowi stanie się coś, co przez wiele lat nie było możliwe – z bulwaru Szwedzkiego będzie można zobaczyć morze.

Za kilka tygodni trakt ten, dzięki wymianie nawierzchni, stanie się bardziej przyjazne i jeszcze chętniej odwiedzane. Po zakończeniu prac, pod stopami będziemy mieć chodnik, którego główny pas stworzą jasnoszare kostki o wymiarach 20 cm x 20 cm. Dla kontrastu, obrzeża chodnika zostaną wyłożone kostką w kolorze antracytowym, co nie tylko efektownie wygląda, ale także sprawi, że osoby niedowidzące łatwiej zidentyfikują ciąg pieszy. Ponadto, dla ułatwienia poruszania się tamtędy osobom niewidomym, krawędzie będą o kilka centymetrów wyższe niż reszta chodnika.

Prace rozpoczną się w najbliższych dniach. Najpierw robotnicy wykonają przejście do Mariny przez teren, na którym przed laty znajdowało się wesołe miasteczko, a potem 260-metrowy odcinek wzdłuż punktów gastronomicznych, od Skweru Kościuszki do plaży Śródmieście. Zadanie, którego koszt całkowity to 189 638 zł, wykona wyłoniona w przetargu firma MTM SA. Zakończenie robót już w pierwszej połowie czerwca 2013 r. a przekazanie do użytkowania jeszcze przed wakacjami.

Fot.Fotolia.pl

Redakcja PL