Troska o kondycję polskiej ziemi – ekologiczny recykling

0
1840
views

Kompostowanie to świadoma droga do uzyskania ekologicznego nawozu z odpadków organicznych. Taki nawóz jest bezpieczny dla gleby i środowiska. Stosowanie kompostu zmniejsza hałdy śmieci gromadzące się na ziemiach polskich i nie wyjaławia gleb.

Kompost, czyli zielony recycling

Coraz więcej wytwórni zajmuje się przetwarzaniem odpadów w kompost. Jednym z takich przedsiębiorstw jest firma Ziemia Polska, produkująca kompost z odpadów komunalnych. Jest on naturalnym, bezpiecznym dla ziemi i środowiska nawozem, który użyźni i odżywi glebę. Wygląda jak czarna ziemia, jednak ma znacznie więcej minerałów. Dzięki niemu rośliny są odporniejsze na choroby i szkodniki. Kompost przywraca urodzajność glebom o różnym stopniu zdegradowania. My jako konsumenci możemy zakupić gotowy kompost lub wykonać go samodzielnie.

Odpady z kuchni – fusy po kawie, skorupki jajek, obierki z warzyw i owców – stanowią blisko połowę śmieci generowanych w każdym gospodarstwie domowym. Kompostując te odpadki zmniejszymy ilość energii potrzebnej do przetworzenia odpadków i uzyskujemy cenny naturalny nawóz dla roślin. Polskie ziemie zalegają pod hałdami śmieci. Przetwarzanie odpadków redukuje ilość śmieci, stosując kompost zmniejszamy tym samym obszar, jaki zajmują składowiska śmieci.

Domowy kompostownik – fakty i mity

Kompostownik możemy postawić w każdym ogrodzie. Za jego pomocą pozbędziemy się od 30% do 50% śmieci. Prawdą jest, że im bardziej zróżnicowany materiał do uzyskania nawozu wybierzemy, tym bardziej wartościowy będzie kompost. Do kompostowania nadają się obierki z warzyw i owoców, fusy z kawy i herbaty, resztki potraw, skorupki jajek czy popiół drzewny. Dobrze rozdrobniony materiał szybko się rozłoży, dzięki czemu nawóz będzie jednolity.

Najlepiej, aby kawałki w kompoście miały od 3 mm do 1,5 cm. Ważne, abyśmy ustawili kompostownik w miejscu osłoniętym od wiatru i zacienionym. Wilgotność materiału znajdującego się w kompostowniku lub w pryzmie powinna wynosić ok. 50%-60%. Aby zapobiec tworzeniu się nieprzyjemnego zapachu z kompostownika, wystarczy co najmniej raz na pół roku przemieszać stos masy kompostowej, aby materiał z powierzchni kompostownika znalazł się na jego dnie.