Zdrowszy, znaczy lepszy

0
1789
views

Na całym świecie, eksperci w dziedzinie medycyny i odżywiania stwierdzają, iż wiele problemów zdrowotnych powodowanych jest przez wolne rodniki.

Według ekspertów, najlepszą metodą usunięcia tych szkód jest spożywanie zrównoważonej żywności i przyjmowanie skutecznych przeciwutleniaczy.

Choroby serca i krążenia:
Choroby serca i krążenia, należące do jednej z głównych przyczyn zgonów na świecie, stanowią zagrożenie dla wszystkich. Naukowcy z Uniwersytetu Linus Pauling w Stanie Oregon (USA) stwierdzają, że resveratrol przyczynia się do poprawy wydajności układu krążenia i jest znany jako zapora dla metali ciężkich , uniemożliwiających wchłanianie miedzi (niedobór miedzi potencjalne jest przyczyną niewydolności serca). Resveratrol chroni LDL („zły” cholesterol) przed oksydacją, dzięki czemu działa przeciwmiażdżycowo. Jednym z elementów powstawania miażdżycy, która może prowadzić do powstawania zakrzepów i zatorów w naczyniach sercowych lub mózgowych, jest agregacja płytek krwi do ścian naczynia krwionośnego. Resveratrol wykazuje zdolność hamowania agregracji płytek krwi, zwiększając jednocześnie HDL („dobry” cholesterol).

Choroby nowotworowe:
Drugą w kolejności główną przyczyną śmierci po chorobach serca są choroby nowotworowe. Istnieją współczesne spekulacje że może być to główną przyczyną zgonów na świecie do roku 2010. W licznych badaniach dokonanych przez National Cancer Institute (Narodowy Instytut Nowotworowy), będący częścią U.S. National Institutes of Health (Narodowy Instytut Zdrowia Stanów Zjednoczonych) naukowcy odkryli, że resveratrol hamuje rozwój wielu typów komórek nowotworowych, w tym białaczki, raka skóry i prostaty. Zmniejsza również częstość występowania nowotworów. Jako naturalne selektywny modulator receptora estrogenowego (SERM), resveratrol jest w stanie działać jako alternatywa dla syntetycznych terapii hormonalnych, uznawanych jako przyczyna wzrostu ryzyka zachorowań na raka piersi. Resveratrol powoduje również zmniejszenie aktywacji NF kappa B, białka wytwarzanego przez zaatakowany system odpornościowy, który może wpływać na wzrost komórek nowotworowych .

Nadwaga i otyłość:
Coraz więcej osób obecnie walczy z otyłością i nadwagą. Jedną z reakcji organizmu na dietę odchudzającą jest aktywacja genu SIRT1, który rozbija nagromadzony tłuszcz i zwiększa poziom energii. Badania wykonane przez University of Wisconsinw Madison (USA) wykazują, że resveratrol może mieć taki sam wpływ na SIRT1 jak specjalna dieta bez konieczności zmniejszania kalorii. Resveratrol jako dodatek do zdrowej żywności wspiera plan odchudzania, nie odbierając przyjemności jedzenia. Zmniejszenie masy ciała i kalorii uważa się również za najbardziej skuteczną metodę przeciw-starzeniową. Oznacza to, że osoby zażywające resveratrol mogą wyglądać lepiej i czuć się młodziej.

Cukrzyca:
Według Amerykańskiego Związku Diabetyków, 7.8% amerykanów jest chorych na cukrzycę, która jest zaburzeniem poziomu cukru we krwi. Inni cierpią na hipoglikemię (niedobór cukru) lub hiperglikemię (nadmiar cukru), które wiążą się z nieregularnym stężeniem cukru we krwi. Nowe badania wykazują, że resveratrol może wpływać na aktywność enzymów uczestniczących w regulacji stężenia glukozy (cukru w krwi) i może być kluczowym czynnikiem w utrzymaniu zdrowego poziomu. Te same badania pokazują, że resveratrol normalizuje poziom enzymów w wątrobie i w tkankach nerek, tych które zostały obniżone w wyniku cukrzycy. Naukowcy z Peninsula Medical School w Anglii, ustalili, że resveratrol oferuje ochronę naczyń krwionośnych przed uszkodzeniami komórek na skutek wysokiego poziomu glukozy związanej z cukrzycą. Naukowcy sugerują, że resveratrol może potencjalnie zrewolucjonizować leczenie cukrzycy w nadchodzących latach.

System immunologiczny:
Międzynarodowej sławy profesor na Columbia University w Nowym Jorku, znany z programu „The Oprah Winfrey Show” – dr Mehmet Oz zaleca włączenie resveratrolu jako ważnego elementu codziennej diety, ze względu na jego zdolność do spowalniania procesu starzenia się układu immunologicznego. Zdrowy system odpornościowy zapewnia ochronę przed chorobami i zakażeniami, dając w efekcie zwiększenie energii, zdrowsze i szczęśliwsze życie.

Długość życia:
Od 2003 Fundacja „Przedłużone Życie” (ang. „Extended Life”) prowadziła badania dotyczące wpływu resveratrolu na długowieczność i zapobieganie chorobom. Stwierdzono że Resveratrol przyczynia się do przedłużenia długości życia niektórych komórek nawet o 70%. Wyniki tych badan utrzymują się na tym samym poziomie do chwili obecnej. Resveratrol posiada zdolność do naśladowania efektów ograniczenia kalorii, do pobudzania układu immunologicznego i zapobiegania wielu chorobom. Wszystkie te wskaźniki dprowadzą do wniosku że resveratrol może przyczynić się do zwiększenia długości i jakości życia.

Choroby nerek:
Gdy komórki ulegają wyczerpaniu, produkcja enzymów zamiera. Powoduje to niewydolność nerek, niedokrwienie lub uszkodzenia tkanek w nerkach. Peninsula School w Anglii zauważa, że resveratrol jest pomocny komórkom w produkcji enzymów i profilaktyce chorób nerek, a nawet jest w stanie przywrócić uszkodzone nerki do dobrego stanu.

Ilość plemników:
Mała liczba plemników może być spowodowana nadprodukcją estrogenu. Zbyt duża ilość estrogenu powoduje u ludzi wzrost tkanki tłuszczowej, spadek siły i masy mięśniowej, wzrost tkanki piersi, a nawet spadek produkcji testosteronu, co oznacza mniejszą ilość plemników. Jako, że resveratrol blokuje estrogen, przyczynia się do zmniejszenia zawartości tłuszczu w organizmie i zwiększa produkcję plemników.

Astma i choroby płuc:
Z najnowszych doświadczeń badaczy z Imperial College w Londynie wynika,że resveratrol hamuje rozwój procesów zapalnych w nabłonku oddechowym. Przeciwzapalne spektrum działania resveratrolu jest na tyle duże, iż może on być wykorzystywany w medycynie do leczenia różnorodnych schorzeń o podłożu zapalnym. Mogą to być np. schorzenia dolnych dróg oddechowych, takie jak astma, czy przewlekła obutracyjna choroba płuc, a także stany zapalne stawów, piszą na łamach „American Journal Physiology – Lung Cellular and Molecular Physiology” .

Choroba Alzheimera:
Blaszki beta amyloidowe, powstające w mózgu, powodują tą chorobę. Resveratrol zmniejsza liczbę tych blaszek w mózgu, przez co stanowi potencjalny czynnik neuroprotekcyjny.

Zapalenie trzustki:
Nadprodukcja protein (tzw. cytokin) może powodować chorobę, taką jak zapalenie trzustki. Resveratrol wykazuje właściwości regulowania produkcji białka, a także zapobieganiu blokowaniu przepływu krwi w tętnicach, co może zapobiec zapaleniu trzustki, a nawet jest korzystny dla tych którzy już na to cierpią.

Krzysztof Rogala

Jeunesse Global