Promocja regionalnej żywności na kiermaszu w Olsztynie

0
633
views

Kolejny kiermasz, promujący produkty sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle – zapraszamy w sobotę 22 czerwca od godz. 11 do 18 pod Wysoką Bramę na olsztyńskiej starówce.

To będzie ostatni przed wakacjami kiermasz – kolejne zaplanowane są na 19 października, 16 listopada, 7 grudnia oraz 21 grudnia. Na stoiskach przed Wysoką Bramą swoje produkty prezentować będą członkowie sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle, do której należy już ponad 130 przedsiębiorców, restauratorów i wytwórców żywności naturalnej i tradycyjnej. Mieszkańcy Olsztyna i okolic, będą mogli w tym dniu nabyć produkty żywnościowe najwyższej jakości, pochodzące z Warmii Mazur i Powiśla. Wśród produktów znajdą się: pieczywo, ciasta, nabiał, wędliny, ryby oraz miody.

Pomysł na Sieć Dziedzictwa Kulinarnego narodził się w 1995 roku w Szwecji i obecnie znak ten jest dobrze rozpoznawalny w całej Europie. Województwo warmińsko-mazurskie jako pierwsze w Polsce w 2006 roku utworzyło sieć regionalną. Do tej inicjatywy włączyły się następnie kolejne województwa.

Poza kiermaszami w regionie będą organizowane w tym roku imprezy w ramach Kalendarza Imprez Promujących Produkt Regionalny Warmii i Mazur, gdzie mieszkańcy i turyści będą mogli zaopatrzyć się w regionalne specjały oraz dowiedzieć się, jak przygotować tradycyjne potrawy. Więcej na stronie www.produktregionalny.warmia.mazury.pl

Fot.www.wrota.warmia.mazury.pl

Redakcja PL