Jak skutecznie zapobiegać i leczyć przeziębienie i grypę u dzieci

0
1478
views

Zaczyna się sezon przeziębień, grypy i innych infekcji dróg oddechowych. W okresie od 23 do 31 października 2013 roku zarejestrowano w Polsce ogółem 63 941 zachorowań i podejrzeń zachorowań na grypę. Co roku choruje na nią prawie 3 mln. Polaków.* W przypadku przeziębienia liczba osób chorujących jest trudna do oszacowania. Chorzy często leczą się na własną rękę i nie zgłaszają do lekarza.

Zwłaszcza jesienią i zimą na wirusy i bakterie narażone są nasze dzieci, których układ odpornościowy nie jest jeszcze w pełni wykształcony.

13 lat od narodzin – tyle zajmuje dziecku zyskanie odporności właściwej dla osoby dorosłej. Do tego czasu młody organizm potrzebuje pomocy w walce z wirusami. Istnieje wiele sposobów na poprawienie jego odporności. Niekoniecznie jest nią antybiotyk. Odpowiednia dieta bogata w witaminy i nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym szczególnie wartościowe – DHA, wspomagające układ immunologiczny, to najlepszy sposób na zdrowie.

Antybiotyk niekoniecznie, nie zawsze i nie na wszystko

„Antybiotykoterapia jest najpopularniejszą metodą leczenia grypy, której oczekują pacjenci jednak trzeba pamiętać o tym, iż antybiotykoterapia to metoda leczenia głównie zakażeń bakteryjnych. Mówi się wręcz, że antybiotykoterapia nie działa na wirusy” – mówił dr Paweł Grzesiowski** w trakcie konferencji „Profilaktyka zdrowotna medycyną przyszłości”. Według niego po antybiotyki sięgamy zbyt często również w przypadku najmłodszych pacjentów. Eksperci są powściągliwi w zalecaniu antybiotyków. Ich stanowisko jest tu dość jednoznaczne – nie skracają one choroby i nie zapobiegają powikłaniom bakteryjnym u najmłodszych. Nie powinno się ich podawać również w sytuacji, gdy dziecko nie ma anginy, zapalenia ucha, zatok czy zapalenia płuc, ponieważ może to skutkować pogorszeniem jego ogólnego stanu zdrowia.

Światowa Organizacja Zdrowia co roku apeluje o odpowiedzialne stosowanie antybiotyków szczególnie w przypadku dzieci. Według WHO nie są one skuteczne w leczeniu przeziębień i grypy. Często mogą wywołać niepożądane skutki, które odbiją się na zdrowiu i mogą oznaczać przykre konsekwencje w przyszłości. Nadużywanie antybiotyków, zbyt często obecnie przepisywanych małym pacjentom, może prowadzić do osłabienia ich systemu odporności. Dzieje się tak, ponieważ likwidują one fizjologiczną florę bakteryjną, która pozwala młodemu organizmowi w sposób samodzielny i naturalny zwalczać zarazki. Antybiotyki spowalniają także tworzenie substancji odpornościowych. Po podaniu więc takiego środka często pojawia się problem nawrotu choroby w efekcie czego, malec znów dostaje kolejny antybiotyk. Cykl ten bardzo trudno przerwać.

Profilaktyka dzięki DHA

DHA –jest tym co najlepsze z Omega-3. Badania i idące za tym opinie ekspertów wskazują, jak ważne jest zadbanie o jego prawidłową suplementację już od pierwszych dni życia dziecka. Najzdrowszym i najczystszym źródłem DHA są algi morskie. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) potwierdził bezpieczeństwo ich stosowania. Badania kliniczne przeprowadzone przez Zakład Dietetyki i Żywienia, University of Kansas Medical Center z udziałem niemowląt i dzieci pokazują, że podawanie DHA z alg przez okres 60 dni, zmniejsza ryzyko zachorowania na infekcje górnych dróg oddechowych aż o 62%.

Eksperci z różnych środowisk medycznych w Stanach Zjednoczonych (m.in. Retina Foundation of the Southwest, Dallas i Department of Ophthalmology, University of Texas Southwestern Medical Center) przeprowadzili badania na grupie dzieci, którym od 5 dnia do 1 roku życia podawano mieszankę mleczną z DHA z alg. Wyniki pokazały, że dzięki codziennej suplementacji kwasu pochodzącego właśnie z tego źródła ryzyko infekcji górnych dróg oddechowych, w pierwszych trzech latach życia, spadło aż o 78%, świszczącego oddechu i astmy o 68%, a alergii o 72%.

Trzej muszkieterowie, czyli jak możemy sobie pomóc

Gdy Twoje dziecko zachoruje, możesz mu pomóc stosując się do zalecanych metod leczenia grypy i przeziębienia. Szczególnie ważne jest jednak, aby wspomóc organizm malucha w naturalny sposób, dzięki czemu będzie miał szansę, jak najszybciej wrócić do formy.

Przykładami takich nieinwazyjnych substancji wspierających kurację Twojego dziecka w czasie choroby, mogą być:

Miód – cenny składnik odżywczy, który zawiera substancje wpływające na wzmocnienie organizmu. Działa antybakteryjnie, kojąco i przeciwkaszlowo oraz wspomaga procesy regeneracyjne. Jest pomocny w leczeniu chorób skóry oraz radzeniu sobie z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.

Profesor Piotr Socha*** w swojej wypowiedzi o składnikach diety obniżających i poprawiających odporność u dzieci w programie „Kawa czy herbata” powołał się w tym zakresie na najnowsze badania . Wskazał, że miód może być stosowany jako preparat wspomagający w przypadku terapii dziecka przechodzącego infekcję. Badania potwierdzają jego działanie łagodzące kaszel.

Sosna pospolita i czarny bez, które działają bezpośrednio na drobnoustroje oraz aktywują układ odpornościowy w czasie choroby. Właściwie stosowane mogą w znacznym stopniu pomóc w szybszym powrocie do zdrowia. Szczególnie ważne w przypadku dzieci jest duże bezpieczeństwo ich stosowania.

Paracetamol będący środkiem działającym przeciwbólowo i skutecznie obniżającym gorączkę, nie osłabia układu krwionośnego. Jest polecany w przypadku gorączki czy bólu o różnym stopniu nasilenia, który mogą odczuwać nasze pociechy w czasie choroby.

By skutecznie leczyć przeziębienie i grypę u dzieci niezbędna jest pomoc lekarza. Pomoże on dobrać najskuteczniejsze metody, które pozwolą maluchowi odzyskać zdrowie oraz ukształtują optymalną odporność już od najmłodszych lat. Dzięki temu zyskamy gwarancję mniejszej podatności naszego dziecka na choroby w dorosłym życiu. Warto rozpatrywać ten proces perspektywicznie i pamiętać, że zdrowie naszej pociechy jest najlepszą inwestycją w jej przyszłość.

 

*Raport Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego „Zachorowania i podejrzenia zachorowań na grypę w Polsce wrzesień 2012-sierpień 2013”

**dr Paweł Grzesiowski – Absolwent I Wydziału Lekarskiego Akademii Medycznej w Warszawie, pediatra, immunolog. Obecnie kierownik Zakładu Profilaktyki Zakażeń i Zakażeń Szpitalnych w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego w Warszawie. Wykładowca akademicki, autor wielu publikacji. Założyciel i prezes Fundacji Instytut Profilaktyki Zakażeń. Pełni funkcję eksperta zewnętrznego w Urzędzie Rejestracji Produktów Leczniczych i Europejskiej Agencji Leków (EMA). Członek Rady Naukowej wielu czasopism, a także członek organizacji pozarządowych m. in. Europejskiego Towarzystwa Nefrologii D
ziecięcej, Europejskiego Towarzystwa Mikrobiologii i Chorób Zakaźnych i innych.

***prof. Piotr Socha – Absolwent Akademii Medycznej w Warszawie, pediatra i gastroenterolog. Obecnie kierownik Oddziału Gastroenterologii, Hepatologii i Zaburzeń Odżywiania IP-CZD.

Prezes Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci i członek zarządów innych Towarzystw Naukowych. Kierownik wielu projektów realizowanych przez Unię Europejską, m. in. Childhood Obesity: Early Programming by Infant Nutrition (CHOP), The European Wilson’s Disease Clinical Database (EUROWILSON), Effect of diet on the mental performance of children (NUTRIMENTHE) i innych.

 

AM

Poprzedni artykułPasy napędzające gospodarkę
Następny artykułHipoterapia
PODZIEL SIĘ