Przekąski na finisz Karnawału

0
1335
views

Karnawał dobiega końca, a czas na przyjęcia kurczy się nieubłaganie. Jak zabłysnąć pomysłowością w kuchni podczas tych ostatnich?. Dajmy się ponieść wyobraźni.Urządzając imprezę w domu coraz częściej rezygnujemy z zasiadania za suto zastawionym stołem.

Wybieramy drobne i ciekawe przekąski, które można chrupać nawet podczas tańca. – Dla nowoczesnej pani domu nie bez znaczenia są także wartości odżywcze i mała ilość kalorii dań serwowanych gościom – mówi Małgorzata Zdrojewska, specjalista dietetyk współpracująca z firmą Good Food. – Dlatego warto postawić, na warzywa, ryby, a tradycyjne pieczywo zamienić na wafle ryżowe lub wieloziarniste pieczywo chrupkie – dodaje ekspert. Jeśli brakuje nam pomysłu na niebanalne przekąski, inspirująca może okazać się krótka podróż po kuchniach świata.

Wytrawne muffiny zza oceanu

 

Potrzebne będą:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
100g masła
1 jajko
2 niewielkie pomidory
80g sera feta
sól, pieprz, ostra papryczka, ulubione zioła
Pomidory i ser feta kroimy w drobną kostkę. Pozostałe składniki dokładnie mieszamy. Gdy są już połączone dodajemy pomidory i fetę. Do przygotowanej formy na muffiny nakładamy ciasto tak, aby miało miejsce wyrosnąć. Dla dekoracji na wierzch naszych muffinek kładziemy po plasterku pomidora. Pieczemy ok. 30 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.

Włoskie Caprese z ciekawym dodatkiem

 

Potrzebne bedą:
wafle Jumbo od Good Food o smaku kwaśnej śmietany z cebulą
1 listek dekoracyjnej sałaty
1 plaster pomidora
1 plaster mozzarelli
½ łyżeczki oliwy z oliwek
szczypta suszonych ziół prowansalskich
2 małe listki bazylii
Z plasterka mozzarelli wycinamy serce. Na waflu układamy kolejno: sałatę, plaster pomidora i serduszko
z mozzarelli. Całość skrapiamy oliwą
z oliwek i posypujemy suszonymi ziołami. Górę dekorujemy listkami bazylii.

Sushi z kraju kwitnącej wiśni

 

Potrzebne będą:
krótkoziarnisty ryż do sushi
50g świeżego tuńczyka lub łososia
1 awokado
nori (listki prasowanych alg morskich)
pasta wasabi
sos sojowy
mata bambusowa do zwijania sushi
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Tuńczyka i awokado kroimy na drobne paski. Listek nori kładziemy na środku maty bambusowej. Warstwę przygotowanego ryżu rozkładamy na nori pozostawiając ok. 1 cm margines. Przy dolnej końcówce równomiernie umieszczamy rybę i awokado. Do tych składników dodajemy odrobinę pasty wasabi. Następnie podnosząc delikatnie ten margines nori, gdzie znajdują się składniki, przy pomocy maty zwijamy przekąskę
w rulon. Brzegi listków sklejamy, lekko zwilżając je wodą. Tak przygotowane sushi kroimy na ok. 7 kawałków i podajemy z sosem sojowym i pastą wasabi.

Bliskowschodni hummus

 

 

Potrzebne będą:
5 łyżek sezamu
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka oleju sezamowego
ząbek czosnku
sok z ½ cytryny
250g ciecierzycy z puszki
1/3 szklanki zimnej wody
sól
natka pietruszki
Sezam prażymy na gorącej patelni do momentu, aż lekko się zarumieni. Po ostudzeniu ziaren dolewamy do nich oliwę z oliwek i dokładnie miksujemy. Do tak przygotowanej pasty dodajemy olej sezamowy, czosnek i sok
z cytryny. Ponownie dokładnie miksujemy i stopniowo dodajemy ciecierzycę, wodę i sól do smaku. Gotową pastę dla dekoracji możemy posypać posiekaną natką pietruszki.
 

Dla Zd24.pl, inplusPR