Wielu ludzi jest zaskoczonych kiedy dowiadują się, że trzecim w kolejności powodem zgonów w naszym kraju jest cukrzyca. Ustępuje tylko chorobom serca i rakowi. Na szczęście wiele skutków cukrzycy może być kontrolowanych.
Podczas gdy nie ma żadnej kuracji na tę chorobę, badania uwidaczniają, że przez dbanie o właściwy poziom cukru we krwi można znacząco zmniejszyć komplikację powodowane tą chorobą. Ciało cukrzyka nie jest zdolne właściwie przewarzać żywność na energię. Powód tego problemu leży w produkcji hormonu zwanego insuliną. Insulinę produkują komórki beta w trzustce.
Są dwa typy cukrzycy: typ I i ty II. W cukrzycy typu I organizm produkuje mało insuliny albo wcale jej nie produkuje. W cukrzycy tpu II organizm produkuje dość insuliny, czasami nawet za dużo, jednak nie jest ona wystarczająco zdolna, żeby zamieniać cukier na energię. Cukrzycę typu I i II łączy kilka podobieństw.
Najbardziej wspólne to brak energii, powiększony głód, utrata wagi, częste oddawanie moczu, nadmierne pragnienie, nieostre widzenie, mdłości, ból brzucha i osłabienie. Jeden z widocznych efektów działania Noni wyraźnie dotyczy trzuski i systemu immunologicznego. Aktualne badania wykazały, że noni może stymulować zdrowy system odpornościowy przez wspomaganie właściwie działającego albo pobudzanie osłabionego.
W dodatku Noni wzmacnia i utrzymuje struktury komórki. Daje to znakomite wyniki, ponieważ noni działając jak adaptogen, może pomóc chorym komórkom w naprawianiu siebie. Może więć pomagać wadliwie działającym komórkom beta w trzustce oraz komórkom, które bez powodzenia próbują przyjmować glukozę z krwi. Reasumując, pijąc Noni można zmniejszyć symptomy cukrzycy dzięki zdolności soku do pobudzania produkcji skopoletyny i pośrenio produkcji tlenku azotu. Mogą to być ważne czynniki w zmniejszaniu zarówno objawów słabego krążenia, jak i problemów ze wzrokiem.
Ponieważ spożycie cukru – nawet naturalnego może mieć wyraźny wpływ na dietę cukrzka, warto więc zwrócić uwagę, że 4 uncje (120 ml) soku noni równoważą jeden owoc. Ogólna reguła dla cukrzyków to stopniowe dawkowanie soku Noni. Należy jednak pamiętać, że sok Noni jest dodatkiem żywieniowym, nie może więc zwiększać poziomu cukru we krwi bardziej niż jakikolwiek inny sok owocowy. Dobrym zaleceniem jest kontrolowanie poziomu cukru we krwi z samego rana, a następnie późnym popołudniem (koło 16). Te obserwacje wykażą jak organizm metabolizuje cukier i reaguje na sok Noni albo inne spożywane produty.
Należy zauważyć, że cukrzyk typu I nigdy nie powinien zastępować sokiem Noni insuliny, ale z czasem może zmniejszyć jej dawkę. Zażywanie naturalnego dodatku takiego jak sok noni powinno odbywać się pod nadzorem lekarza. W badaniach doktora Neil Solomona 5 575 osób stosowało sok noni pomocniczo przy dolegliwościach cukrzycowych. Spośród nich 82 procent zgłosiło zmniejszenie symptomów!
Źródło: sokznoni.info