Ekologiczna mąka pszenna tortowa

0
160
views

Mąkę pszenną, powszechnie nazywaną tortową, uzyskujemy w wyniku przemiału pszenicy – zboża znanego już w 9000 roku p.n.e. Szerokie zastosowanie zapewniło jej trzecie miejsce w światowej produkcji zbóż, zaraz po ryżu i kukurydzy. Dziś jest podstawowym składnikiem wykorzystywanym w każdym domu do wszelkiego rodzaju wypieków oraz dań mącznych. Dlaczego warto sięgnąć po ekologiczną mąkę tortową?

Właściwości ekologicznej mąki pszennej

 

Charakterystyczny dla tej mąki jasny odcień, delikatność i puszystość to efekt dokładnego oczyszczenia oraz zmielenia ziarna. Taki proces produkcji niestety pozbawia mąkę wielu korzystnych dla zdrowia substancji, jednak zapewnia inne pożądane właściwości.

 

Typowa dla ekologicznej mąki pszennej wysoka zawartość glutenu gwarantuje doskonałe wyrastanie, elastyczność oraz delikatną konsystencję i wilgotność powstałych z niej ciast. Dodatkowo mąki jasne stanowią dobre źródło energii, na którą składają się węglowodany, białko, błonnik, wapń i żelazo.

 

Zastosowanie ekologicznej mąki pszennej

 

Pszenna mąka tortowa sprawdzi się przede wszystkim przy:

  • wypieku puszystych ciast – biszkoptów, ciast francuskich, ciast kruchych i półkruchych,
  • zagęszczaniu zup i sosów,
  • smażeniu naleśników, placków i racuchów,
  • wyrobie klusek i makaronów,
  • pieczeniu pieczywa i pizzy.

 

Warto wiedzieć

 

Ekologiczna mąka pszenna tortowa w porównaniu do pozostałych typów mąk, jest wysokoenergetyczna ze względu na dużą zawartość skrobii. Powinny unikać jej osoby chore na cukrzycę, a także z nietolerancją glutenu. Warto ograniczyć jej spożywanie w przypadku kiedy mamy tendencje do tycia lub jesteśmy na diecie redukcyjnej. Nie oznacza to jednak, że jest całkowicie bezwartościowa – można rzec, że jest niezastąpiona w przypadku niektórych wypieków. Najważniejszy jest umiar, a także różnorodność spożywanych posiłków. Dzięki temu dostarczymy wszystkiego co niezbędne dla naszego organizmu.

 

Ważne też, by wybierać produkty świadomie, wyłącznie od certyfikowanych producentów. Ekologiczne uprawy ziarna to gwarancja jakości – braku konserwantów i sztucznych barwników, ulepszaczy smaku oraz substancji bielących.

 

Jak przechowywać?

 

Warto pamiętać o prawidłowym przechowywaniu mąki, które przedłuży jej okres ważności, a także zabezpieczy przed zbyt szybkim zepsuciem. Jak większość produktów sypkich, źle znosi ona wilgoć oraz wysokie temperatury, które prowadzić mogą do rozwoju drobnoustrojów. Ekologiczną mąkę pszenną trzymajmy w ciemnym, suchym, chłodnym oraz przewiewnym miejscu. Do tego celu przydarzą się także odpowiednie pojemniki o szczelnym zamknięciu, które zapobiegną przedostawaniu się wilgoci, zapachów, a także niechcianych szkodników do środka.

Artykuł sponsorowany