Jak przygotować działkę do uprawy warzyw wieloletnich?

0
1285
views

Uprawa warzyw wieloletnich na nowym miejscu będzie trwała kilka kolejnych lat, dlatego teren ten będzie wyłączony z płodozmianu. Najlepsza lokalizacja to zaciszne, nasłonecznione obrzeże działki. Gleba powinna być odchwaszczona, przede wszystkim z silnie korzeniących się chwastów trwałych oraz wolna od chorób i nicieni.

Wspólną cechą warzyw wieloletnich jest trwałość organów podziemnych, które zimują w gruncie, a wiosną z początkiem wegetacji wytwarzają części wegetatywne i pędy kwiatostanowe.

Warzywa te rozmnażamy wegetatywnie, np.: rabarbar, chrzan, cebulę wielopiętrową, perłową, kartoflankę, lub z nasion: szczaw, szparag. Niektóre wieloletnie gatunki warzyw można rozmnażać obydwoma sposobami (szczypiorek, cebulę siedmiolatkę, szalotkę, szczypiorek czosnkowy)

Rabarbar. Dobrze rośnie i plonuje na stałym miejscu do 10 lat. Po tym czasie dobrze jest plantację odmłodzić i przenieść na inne miejsce. Najlepszą porą na to jest wrzesień lub początek października, ponieważ rośliny w tym czasie dobrze się ukorzeniają. Warzywo to nie ma dużych wymagań glebowych. Najlepsze plony daje na glebach średnio zwięzłych o dużej zawartości substancji organicznej, wilgotnych, ale nie podmokłych, o odczynie zbliżonym do obojętnego, lub lekko kwaśnym (pH 5,7 – 7,0). Dobrym przedplonem dla rabarbaru są warzywa okopowe oraz ogórek, pomidor, lub seler uprawiane na nawozach organicznych. Grządkę przed sadzeniem rabarbaru należy nawieźć obornikiem i głęboko przekopać. Do sadzenia można przystąpić po kilku tygodniach od przekopania obornika. Rabarbar rozmnażamy wegetatywnie przez podział karp. Dzielenie karp należy wykonać kilka godzin przed sadzeniem, aby rany po cięciu lekko zaschły, co zapobiega infekcją. Odpowiednio posadzone rośliny w pełni wegetacji zakryją całą powierzchnię gleby i ograniczą wzrost chwastów. Sadzonki umieszcza się w glebie tak głęboko, aby pąk liściowy znajdował się 4-5 cm pod powierzchnią gleby.

Szparagi. Sadzimy je na wiosnę, ale miejsce dla tych warzyw należy odpowiednio przygotować już jesienią. Wymagają gleby lekkiej, przepuszczalnej, o dobrej strukturze i odczynie obojętnym (pH 6,8 – 7,5). Mają wysokie wymagania pokarmowe – stosujemy nawożenie obornikiem lub kompostem uzupełnionym nawozem mineralnym. Wszystkie nawozy należy jak najgłębiej przekopać, przynajmniej na głębokość 30-35 cm.

Szczaw. Ma małe wymagania uprawowe. Rośnie dobrze zarówno w miejscu słonecznym, jak i zacienionym, dlatego wszędzie znajdzie się miejsce dla tego łatwego w uprawie warzywa. Dobra jest dla niego każda gleba dostatecznie bogata w próchnicę, wilgotna, o odczynie lekko kwaśnym (pH 5,5 – 6,5). Szczaw jest warzywa, które rośnie na jednym miejscu zwykle 3 lata, dlatego glebę trzeba wzbogacić nawozami organicznymi i mineralnymi. Najkorzystniejszą porą siewu szczawiu jest sierpień. Nasiona sieje się na głębokość ok. 1 cm w jednym lub kilku rzędach oddalonych od siebie co 20-25 cm. Po wschodach siewki przerywa się zostawiając rośliny co 15 cm.

Chrzan. Mimo że jest warzywem wieloletnim, uprawia się go tylko przez 2 lata. Po tym czasie dziczeje, korzenie robią się łykowate i niesmaczne a rośliny zachwaszczają miejsce. Dobrze rośnie na miejscach słonecznych i zacienionych. Wymaga głęboko uprawionej, próchnicznej, luźnej i dostatecznie wilgotnej gleby, o odczynie obojętnym. Sadzonki korzeniowe chrzanu sadzi się wczesną wiosnę, ale miejsce do sadzenia należy przygotować już jesienią. Glebę pod te warzywa nawozimy obornikiem lub kompostem w połączeniu z nawozem mineralnym. Sadzonki pozyskujemy jesienią podczas zbioru korzeni. Są to wyrastające z korzenia głównego korzenie boczne. W celu prawidłowego zorientowania sadzonki, górny koniec przycinamy prostopadle, a dolny skośnie. Tak przygotowane sadzonki przechowuje się do wiosny w kopcach.

Wieloletnie cebulowe. Wczesna jesień to doskonała pora na odmłodzenie i przeniesienie na nowe miejsce takich warzyw jak: szczypiorek, cebula siedmiolatka i szczypiorek czosnkowy. Od sierpnia do połowy września wykopujemy i dzielimy stare rośliny mateczne, uzyskując w ten sposób sadzonki wegetatywne. Sadzimy je w rozstawie 30 x 20 cm na miejscu uprawionym, nawiezionym kompostem, uzupełniając nawożenie nawozem mineralnym.

Od sierpnia do połowy września sadzimy tez mniej znane, ale warte popularyzacji inne trwałe warzywa cebulowe: cebulę wielopiętrową, szalotkę, kartoflankę, cebulę perłową. Materiałem rozmnożeniowym są małe cebulki podziemne lub powietrzne. Cebulki sadzimy w rozstawie zależnej od gatunku: cebulę wielopiętrową: 30-40 x 10-20 cm, szalotkę: 25-30 x 10cm (głębokość 5 cm), kartoflankę: 30 x 10-20 cm, cebulę perłową: 20 x 4 cm (głębokość 2-3 cm).

Bogatą ofertę nasion warzyw znajdziecie Państwo w Sklepie Ogrodniczym Online Świat Kwiatów