Dieta bez glutenu – na czym polega i kiedy warto ją stosować?

0
1211
views
Selection of gluten-free products, cereals: xanthan gum. buckwheat,Rice, rice noodles, chickpeas, lentils, corn, beans, oatmeal. In the home kitchen, in jars. Copy space

Dieta bezglutenowa to nie dieta odchudzająca, a specjalny system żywienia, który należy stosować do końca życia. Zwykle wspiera proces leczenia, ale niektórzy przechodzą na tę dietę po to, aby poprawić ogólny stan zdrowia i samopoczucie.

Co to jest dieta bez glutenu?

Dieta bezglutenowa polega na wyeliminowaniu produktów z glutenem z codziennej diety i zastąpieniu ich przez produkty bezglutenowe. Jest to dieta, którą można zastosować w każdy wieku, ze względu zdrowotnych – nawet u niemowląt i osób starszych. Co ważne, im wcześniej wprowadzi się tę dietę, tym lepiej.

Kiedy należy zdecydować się na dietę bezglutenową?

Bezglutenowa dieta to sposób żywienia, jaki zaleca się osobom chorującym na celiakię lub osobom, które mają alergię na gluten. Należy zaznaczyć, że nie jest to dieta odchudzająca. Ma ona za zadanie wspierać leczenie chorych. Celiakia to schorzenie, które polega na tym, że organizm źle reaguje na dostarczany gluten do organizmu. Osoba chora na celiakię czy nietolerancję glutenu nigdy już nie powinna sięgać po artykuły z tą substancją, inaczej będzie odczuwać dyskomfort. Według licznych badań, nawet 15% osób na całym świecie ma problemy z powodu glutenu. Zdaniem wielu lekarzy, tylko osoby zmagające się z nietolerancją glutenu powinny decydować się na tę dietę, choć niektórzy są zdania, że może ona wpłynąć również pozytywnie na zdrowego człowieka – może poprawić ogólny stan zdrowia i samopoczucie, a także wyniki sportowe. Z tego powodu dieta ta jest popularna wśród sportowców i miłośników różnych dyscyplin sportowych.

Produkty bezglutenowe – co jest dozwolone na diecie bez glutenu?

Dieta pozbawiona glutenu jest restrykcyjna. Należy ją stosować do końca życia i na stałe wyklucza z jadłospisu produkty z glutenem. Tradycyjne artykuły spożywcze należy zastąpić przez takie rozwiązanie jak produkt bezglutenowy. Osoby żyjące bezglutenowo powinny sięgać po: ziemniaki, ryż, kukurydzę, soczewicę, soję, maniok, proso, sorgo, grykę, fasolę oraz owoce, warzywa, mięso, ryby i orzechy. Produkty bez glutenu to także naturalna kawa, herbata i miód. Jakich należy produktów unikać? Aby żywić się bezglutenowo należy wybierać tylko produkty bez glutenu. Substancję tę można znaleźć w: pszenicy, życie, jęczmieniu, zwykłym pieczywie, mące, kaszy mannej i jęczmiennej, makaronach zbożowych, ciastkach oraz herbatnikach. Produkt bezglutenowy to również nie jest pasztetowa, kaszanka i salceson. Dieta bez glutenu wymaga czujności od chorego, który ją stosuje. Powinien on cały czas sprawdzać, czy artykuł, który chce zakupić, na pewno nie posiada tej substancji (nawet w niewielkich ilościach.

Sklep bezglutenowy – gdzie najlepiej kupować produkty bez glutenu?

Osoby zmagające się z celiakią, uczuleniem czy nietolerancją na gluten przez całe życie muszą uważać, aby spożywać tylko i wyłącznie produkty bez tej substancji. Tego typu artykuły można znaleźć dziś w wielu miejscach – nie tylko tematycznych sklepach ze zdrową żywnością, ale i w wielkopowierzchniowych marketach. Jednak w przypadku zwykłych sklepów – ich oferta jest dość ograniczona i nieciekawa. Z tego powodu lepiej zdecydować się na sklep bezglutenowy, taki jaki https://organic24.pl/category/produkty-dietetyczne-dieta-bezglutenowa, którym można znaleźć ogromną liczbę produktów bez tej substancji.